Kurs żywieniowy

09 września 2021

Zapraszamy na KURS „Leczenie żywieniowe dla Zespołów Żywieniowych”, który odbędzie się 14 września 2021r.

KURS ORGANIZOWANY przez

  • Katedrę Anestezjologii i Intensywnej Terapii
  • Katedrę Chirurgii Ogólnej, Chirurgii Wątroby i Chirurgii Transplantacyjnej

Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu

przy współpracy: Fundacji „Żyję i Rosnę”

pod patronatem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu

 

Zgłoszenia na kurs:

  • e-mail: zywienie@jurasza.pl
  • (imię, nazwisko, zawód/specjalizacja, miejsce pracy, adres e-mail, dane do rachunku)
  • Cena kursu: 95 zł

 

  • PRACOWNICY CENTRUM ONKOLOGII W BYDGOSZCZY UDZIAŁ DARMOWY!
  • Zgłoszenia: rozowicza@co.bydgoszcz.pl
  • (imię, nazwisko, zawód, miejsce pracy w CO)
  • Miejsce: Sala konferencyjna – Restauracja Telimena (ul. Fordońska 15, Bydgoszcz)

 

PROGRAM KURSU:

14.09.2021 (wtorek)

  • 9.00 –   9.15  Przywitanie. Zespół żywieniowy – tworzenie i funkcjonowanie – Stanisław Kłęk/ Marlena Jakubczyk
  • 9.15 –   9.30   Ocena stanu odżywienia – Przemysław Baranowski
  • 9.30 –  10.00  Wskazania do leczenia żywieniowego, kwalifikacja chorego i monitorowanie chorego podczas żywienia
  • dojelitowego i pozajelitowego – Stanisław Kłęk /Marlena Jakubczyk
  • 10.00 – 10.45  Preparaty stosowane w żywieniu dojelitowym i pozajelitowym– Aleksandra Różowicz
  • 10.45 – 11.05  Rola farmaceuty w zespole żywieniowym: funkcjonowanie pracowni żywienia pozajelitowego i podaż leków
  • przez sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego – Anna Klarkowska
  • 11.05 – 11.25  Rola dietetyka w zespole żywieniowym – Martyna Rekowska
  • 11.25 – 11.45  Rola pielęgniarki w zespole żywieniowym – Karolina Galikowska/ Lucyna Joppek
  • 11.45 – 12.15  Przerwa obiadowa
  • 12.15 – 12.45   Rodzaje dostępów do przewodu pokarmowego, powikłania związane z dostępem do przewodu
  • pokarmowego– Jacek Szopiński
  • 12.45 – 13.15  Opieka nad dostępem do przewodu pokarmowego – Ewa Rutkiewicz/ Magdalena Michalska
  • 13.15 – 13.45  Rodzaje dostępów naczyniowych w żywieniu pozajelitowym. Powikłania związane z dostępem
  • żylnym  – Jacek Szopiński
  • 13.45 – 14.15  Opieka nad cewnikiem centralnym, PICC i portem naczyniowym – Magdalena Michalska
  • 14.15 – 14.45  Powikłania żywienia dojelitowego i pozajelitowego i sposoby ich rozwiazywania – Marlena Jakubczyk
  • 14.45 – 15.00 Przerwa kawowa
  • 15.00 – 15:20  Przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego (prehabilitacja) – Wioleta Pisarczyk
  • 15.20 – 15.40  Zespół krótkiego jelita, przetoka jelitowa – czy wystarczy modyfikacja diety – Karolina Tkaczyk
  • 15.40 – 16.00  Kwalifikacja do żywienia dojelitowego i pozajelitowego pacjentów z chorobą nowotworową w trakcie
  • leczenia radykalnego oraz w okresie paliatywnym  – Przemysław Baranowski
  • 16.00 – 16.20  Odrębności leczenia żywieniowego pacjenta onkologicznego  – Michał Jankowski
  • 16.20 – 16.40  Odrębności leczenia żywieniowego u dzieci – Martyna Rekowska
  • 16.40  Test końcowy, rozdanie certyfikatów i zakończenie kursu – Marlena Jakubczyk
  • Zakończenie kursu